Potrivit buletinului de astăzi, sâmbătă, 27 februarie, al Ministerului Sănătății din Italia, în ultima zi au decedat 280 de pacienți infectați cu noul coronavirus.
De la începutul pandemiei, în Italia s-au înregistrat 2.907.825 de infecții COVID. În ultima zi, au fost înregistrate 280 de decese din cauza Covid (ieri au fost 253), la un total de 97.507 decese de la începutul pandemiei.
S-au vindecat 2.398.352 (+11.320) de pacienți. În prezent, în Italia sunt 411.966 (+7.302) cazuri pozitive COVID. În spitale sunt internați cu simptome ușoare18.371 (+80 față de ieri) de pacienți. La terapie intensivă se află 2.216 de persoane. Până azi au fost administrate 4.156.382 doze de vaccin, iar 1.386.406 persoane au primit ambele doze și, prin urmare, au fost complet vaccinate.
Când cel de-al doilea val al epidemiei din Italia a accelerat rapid în prima jumătate a lunii noiembrie, internările în spitale au crescut cu aproximativ 1.000 pe zi, în timp ce ocuparea în terapie intensivă a crescut cu aproximativ 100 pe zi.
Guvernul italian a ridicat sâmbătă restricțiile în cinci dintre cele 20 de regiuni ale țării, într-un efort de a preveni creșterea numărului de cazuri COVID-19, în timp ce oamenii de știință au avertizat despre o prevalență tot mai mare a unor noi variante extrem de contagioase. Italia a stabilit un sistem de codificare a culorilor pe patru niveluri (alb, galben, portocaliu și roșu) care permite calibrarea măsurilor în funcție de nivelurile de infecție, cu evaluări revizuite în fiecare săptămână.
Pentru prima dată de la sfârșitul lunii ianuarie, două regiuni – Basilicata și Molise – au fost transpuseîn cea mai strictă zonă, roșie. Aceasta înseamnă că barurile și restaurantele trebuie să fie închise, circulația să fie strict restricționată și toate magazinele, cu excepția celor esențiale, închise.
Lombardia este in topul infectarilor
Trei regiuni s-au mutat din zonele galbene în portocalii: Lombardia și Piemontul, care sunt centrate pe orașele bogate din nord, Milano și, respectiv, Torino și regiunea de coastă centrală Marche. În aceste zone, restaurantele și barurile sunt închise, cu excepția cazurilor de luat masa, iar oamenii nu au voie să părăsească orașele, cu excepția cazurilor de urgență, de muncă și de sănătate. Insula Sardinia a devenit prima regiune numită zonă albă, cu doar restricții minime.
Decizia de sâmbătă înseamnă că începând de luni, când va deveni efectivă, două regiuni vor fi clasificate ca roșu, nouă ca portocaliu, opt ca galben și una ca alb. Vineri, Ministerul Sănătății a semnalat o creștere continuă a infecțiilor, cu 20.499 de cazuri noi zilnice, în creștere față de 19.886 cu o zi înainte. În ultimele cinci zile, cazurile noi au crescut cu 35% în comparație cu aceeași perioadă a săptămânii trecute.